Log in

Το μήνυμα της Γαλλίας για τον καπιταλισμό: Προσαρμοστείτε ή πεθαίνετε

france eiffel

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron και ο υπουργός οικονομικών Bruno Le Maire χρησιμοποιούν τη γαλλική Προεδρία της Ομάδας των Επτά για να υποστηρίξουν ότι το σύστημα τροφοδοτεί την ανισότητα, καταστρέφει τον πλανήτη και είναι αναποτελεσματικό για την επίτευξη στόχων για το δημόσιο συμφέρον. Η χώρα έχει ήδη βιώσει κάποιες από τις συνέπειες από πρώτο χέρι με το κίνημα των κίτρινων γιλέκων που ξέσπασε στα τέλη του περασμένου έτους.

Πρόκειται για μια επανάσταση που περιλαμβάνει ελάχιστους παγκόσμιους φόρους και υψηλότερες εισφορές για τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Amazon και το Facebook. Υπάρχουν αντιδράσεις σε αυτό στους αυτοαποκαλούμενους δημοκρατικούς σοσιαλιστές στις Η.Π.Α. και στην αντιπολιτευόμενη αντιπρόσωπο της Αλεξάνδριας Ocasio-Cortez, η οποία την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι «ο καπιταλισμός είναι ανεπανόρθωτος».

"Εάν δεν επινοήσουμε έναν νέο καπιταλισμό, παράλογες οικονομικές λύσεις θα κερδίσουν και θα μας σαρώνουν κατευθείαν στην ύφεση", δήλωσε ο Le Maire σε συνέντευξή του στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ένα βασικό παράδειγμα γι 'αυτόν είναι η Ιταλία, όπου η λαϊκιστική κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία και οδήγησε ένα κύμα δημόσιας οργής. Επέστρεψε γρήγορα στον κανόνα σχετικά με τη δημοσιονομική ευθύνη, έδωσε υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και χαμηλότερη εμπιστοσύνη, βοηθώντας την οικονομία να μετατοπιστεί σε κάμψη.

Ενώ ορισμένα σημεία εισοδηματικής ανισότητας έχουν μειωθεί, το ΔΝΤ αναφέρει ότι αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες. Πολλοί εξακολουθούν να αισθάνονται ότι δεν λαμβάνουν αξιοπρεπές μερίδιο λόγω των μισθολογικών ανισοτήτων, της τεράστιας συγκέντρωσης του πλούτου και των επιπέδων φτώχειας στην εργασία.

Η έκκληση του Maire αντανακλά έναν πανικό που εξαπλώνεται στις δυτικές δημοκρατίες για την οργή των ψηφοφόρων. Το επόμενο τσίμπημα θα μπορούσε να έρθει στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο, όταν οι ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί αναμένεται να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη.

«Ο καπιταλισμός λειτουργεί όταν πολλοί άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να κάνουν λογικά άλματα στην αγορά», δήλωσε ο Raghuram Rajan, πρώην κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για τις «κοινότητες» και επανεξέτασε τον καπιταλισμό. "Έχουμε χάσει 10 χρόνια από τότε που η χρηματοπιστωτική κρίση δεν επικεντρώνεται πραγματικά σε αυτά τα πράγματα και ελπίζοντας ότι ένα κίνητρο μετά το άλλο θα αυξήσει κάπως την ανάπτυξη."

Στη Γαλλία, η απάντηση της κυβέρνησης στο κίτρινο ποταμι ήταν να ρίξει χρήματα στο πρόβλημα, αλλά υπάρχει και μια συνειδητοποίηση ότι αυτό μόνο δεν θα το κόψει.

Ο Macron, ξεκίνησε αυτό που ονομάστηκε εθνική «μεγάλη συζήτηση» και οι υπουργοί του οργωνουν ολη την χώρα για να ακούσουν τις ανησυχίες των ανθρώπων.

"Δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε τον λαϊκισμό με περισσότρες υποσχέσεις από αυτές», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος Societe Generale Michala Marcussen.

Ο Le Maire έχει υπολογίσει λανθασμένα πριν. Πριν από δύο χρόνια, ως προεδρική ελπίδα για την κεντροδεξιά , πρότεινε μια έκδοση των χαμηλά αμειβόμενων συμβάσεων μερικής απασχόλησης της Γερμανίας, γνωστές ως μίνι θέσεις εργασίας, τις οποίες πίστευε ότι τουλάχιστον θα έφερναν τους ανθρώπους στη δουλειά και θα μείωναν την ανεργία .

Αυτό, αναγνωρίζει τώρα, ήταν ένα λάθος.

Οπότε τώρα υποστηρίζει πολιτικές που φέρνουν νόημα στην εργασία. Ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο αποσκοπεί στην ανανέωση ενός συστήματος επιμερισμού κερδών που εφευρέθηκε από τον Charles de Gaulle και θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει τις εταιρείες να δημοσιεύσουν μέσους μισθούς για να εκθέσουν ανισότητες.

"Αν θέλουμε ο καπιταλισμός να συγκρατήσει την εργασία πρέπει να πληρώνεται καλύτερα", δήλωσε ο Le Maire. «Έρχεται μια στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν θα το ανεχτούν πια».

Παράλληλα με τις μεταβαλλόμενες σχέσεις μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου, ο Le Maire θέλει επίσης να επανεξετάσει τις σχέσεις μεταξύ κράτους και πρωτεύουσας.

Αλλά αυτό έρχεται με αντιφάσεις: θέλει να σπάσει τα φτερά των παγκόσμιων τεχνολογικών γίγαντων, ενώ ανατρέπει το δίκαιο του ανταγωνισμού για να επιτρέψει τη δημιουργία ευρωπαϊκών πρωταθλητών. Η άποψη του Le Maire είναι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή εάν η Ευρώπη δεν θέλει να εξαρτάται από γίγαντες των Η.Π.Α. ή των Κινέζων.

"Για να χρηματοδοτήσουμε αυτό το νέο καπιταλιστικό μοντέλο, μας λείπουν χρήματα, είναι τόσο απλό όσο αυτό», είπε ο Le Maire. "Είναι πολύ ωραίο να πούμε ότι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τους Κινέζους, αλλά πιστεύω ότι πάνω από όλα οι Κινέζοι θα μας αλλάξουν."

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ