Log in

ΥΦΕΣΗ:Το σοβαρό πρόβλημα της Ιταλιας χτυπάει την Ευρώπη

italian retail banking1Η λαϊκιστική κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας έχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Ονομάζεται ύφεση. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και ο Σύνδεσμος πούλησαν τους ψηφοφόρους τους το όνειρο μιας οικονομικής ανάκαμψης μετά από μια δεκαετία στασιμότητας και υποτονικής ανάκαμψης. Μόλις όμως οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, η οικονομία επανήλθε σε ύφεση - την πρώτη της από το 2013.

Η επιβράδυνση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επιβράδυνσης στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Οι οικονομικές δυσκολίες στην Κίνα και η επιστροφή του προστατευτισμού δεν βοήθησαν τους εξαγωγείς της χώρας. Ωστόσο, η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας δήλωσε ότι οι καθαρές εξαγωγές αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η εγχώρια ζήτηση υποχώρησε. Αυτό δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία έχει ωθήσει τα κόστη δανεισμού και έχει κάνει τις επιχειρήσεις πιο αβέβαιες.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte δήλωσε την Πέμπτη ότι η οικονομία θα ενισχυθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Είναι πεπεισμένος ότι η Ιταλία θα εκπληρώσει τις επίσημες προβλέψεις ανάπτυξης για την επέκταση κατά 1% το 2019. Την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg News, είπε ότι ήταν ακόμη αισιόδοξος για μια επέκταση κατά 1,5%, πριν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό είναι όλο το σκεπτικό φαντασίας. Η Τράπεζα της Ιταλίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύουν ότι η Ιταλία θα αναπτυχθεί κατά 0,6%. Ακόμη και αυτό φαίνεται αισιόδοξο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη μικρή ανασα που είχε στα φυλλάδια, συμπεριλαμβανομένου ενός γενναιόδωρου σχεδίου πρόωρης συνταξιοδότησης και ενός συστήματος στήριξης του εισοδήματος.

Το τελευταίο ενδέχεται να συμβάλει στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντισταθμιστεί το τι συμβαίνει με τις επενδύσεις. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αύξηση των επενδύσεων στην Ιταλία θα πέσει δραματικά, από 3,8% το 2018 σε 0,6% φέτος. Προσθέστε την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και είναι σαφές ότι οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ διατρέχουν κίνδυνο.

Αυτό αφήνει τους ηγέτες της Ιταλίας με ένα οικονομικό και πολιτικό δίλημμα. Καθώς η ανάπτυξη πέφτει, οι δημοσιονομικοί στόχοι - για δημοσιονομικό έλλειμμα 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος - βρίσκονται σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) πρόσθετων δαπανών, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μόνο εάν το έλλειμμα βρίσκεται στο στόχο. Αλλά αυτό θα φαινόταν πολύ φρικτό εάν η οικονομία συνεχίσει να επιβραδύνεται. Εν πάση περιπτώσει, το πιο σημαντικό ερώτημα είναι εάν οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν άλλη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο κύκλος περικοπών των δαπανών και των φορολογικών αυξήσεων θα έπληττε περισσότερο από το καλό, εφόσον οι αγορές ομολόγων παραμένουν αμετάβλητες. Υπάρχει όμως μια ισχυρή περίπτωση για τους λαϊκιστές να επανεξετάσουν τις πιο επιζήμιες πολιτικές τους, όπως το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν πολύ καλύτερα για να ωθήσουν τις επενδύσεις, καθώς η Γερμανία σκέφτεται να κάνει το ιδιο για να καταπολεμήσει τη δική της επιβράδυνση. Η εναλλακτική λύση είναι να φτάσει στον επόμενο προϋπολογισμό το φθινόπωρο και να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα που παραμένουν για δώρα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη για τη Λιγκα. Σε αντίθεση με τα πέντε αστέρια, τα οποία καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις, ο Σύνδεσμος γίνεται όλο και πιο δυνατός χάρη στο πιο εστιασμένο μήνυμα του, ιδιαίτερα στον τομέα της μετανάστευσης. Όσο περισσότερο παραμένει στην εξουσία, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να κατηγορηθεί για την οικονομία. Τα παραδοσιακά κομμάτια του Συνδέσμου βρίσκονται στον πλουσιότερο βορρά, ο οποίος θα χάσει άσχημα από μια κάμψη. Οι ψηφοφόροι θα αμφισβητούσαν επίσης την υποστήριξή του για ένα σύστημα στήριξης του εισοδήματος, το οποίο θα στοχεύει κυρίως τους πολίτες στις φτωχότερες νότιες χώρες.

Ο Ματτέο Σαλβίνι, ηγέτης της Συμμαχίας, ειναι υπό πίεση από το κόμμα του για να τραβήξει το βύσμα του λαϊκιστικού συνασπισμού. Τότε θα μπορούσε να αγωνιστεί σε νέες εκλογές ως ηγέτης ενός επανασυγκεντρωμένου κεντροδεξιού συνασπισμού, επιτρέποντάς του να επικεντρωθεί σε υποσχέσεις όπως φορολογικές περικοπές. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο, οι οποίες ενδέχεται να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στο Σαλβίνι σχετικά με τη δημοτικότητά του στις δημοσκοπήσεις.

Μια κεντροδεξιά κυβέρνηση ίσως να είναι πιο καθησυχαστική για τους επενδυτές. Αλλά τα προβλήματα της Ιταλίας δεν θα εξαφανιστούν. Η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες δημοσιονομικές προκλήσεις, καθώς τα σχέδιά της να μειώσουν το έλλειμμα και να διατηρήσουν το τεράστιο δημόσιο χρέος υπό έλεγχο βασίζονται σε μη ρεαλιστικές αυξήσεις του ΦΠΑ. Εν τω μεταξύ, η γήρανση του πληθυσμού και η αδύναμη παραγωγικότητα θα περιορίσουν την ανάπτυξη.

Μην περιμένετε σύντομα μια λύση.

Last modified onΠαρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 13:40

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ