Log in

H χειρότερη μέρα από τον Φεβρουάριο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Market VolatilityΗ αισιοδοξία σε σχέση με τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει εξαφανιστεί και όλοι οι ευρωπαϊκοί κλάδοι βρίσκονται στο κόκκινο, καθώς τα βρετανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εξοντώνουν τους επενδυτές.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έχει τη χειρότερη εβδομάδα από τα τέλη Οκτωβρίου, βρισκόμενος  στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016.

Οι ανθρακωρύχοι και η τεχνολογία δέχτηκαν ιδιαίτερα έντονο πλήγμα από το πιο πρόσφατο λουτρό αίματος ως ανησυχία για τον πόλεμο  Κίνας-ΗΠΑ. Οι ανησυχίες έγιναν βαθύτερες μετά τη σύλληψη του γενικού οικονομικού διευθυντή της Huawei Technologies Co. Wanzhou Meng. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έχει χάσει έως και 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγοραία αξία από τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς οι φόβοι αύξησης των επιτοκίων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης επιταχύνουν τις πώλησεις.

"Ο Αγ. Βασίλης θα μας φέρει  μια αρκούδα φέτος", δήλωσε ο Guillermo Hernandez Sampere, επικεφαλής της διαπραγμάτευσης στο γερμανικό asset manager MPPM EK. "Πρέπει να δεχτούμε το αρνητικό συναίσθημα. Οποιαδήποτε ροή ειδήσεων χρησιμοποιείται για την πώληση της αγοράς. "

Η έντονη μεταβλητότητα και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν προκαλέσει εκροές κεφαλαίων ύψους 62 δισ. δολαρίων από την Ευρώπη φέτος.

 Ακόμα, υπάρχουν αγοραστές εκεί έξω. Σύμφωνα με τους ομολόγους της Legal & General και της Barclays Investment Solutions, είναι πολύ νωρίς και είναι πολύ επικίνδυνο ακόμα.

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει βουτιά 2% στις 10.972,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει επίσης 2% στις 4.847,08 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 1,9% στις 6.7909,22 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί σε ποσοστό 1,6%.

Η σύλληψη της Meng Wanzhou, η οποία είναι η κόρη και πιθανός διάδοχος του ιδρυτή της Huawei Technologies, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κινεζικών αρχών, πυροδοτώντας εκ νέου τις ανησυχίες ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να εμπλακούν σε ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης. Δεν είναι ξεκάθαρο τι στοιχεία έχουν οι αμερικανικές αρχές ή αν η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να υιοθετήσει και νέα μέτρα κατά της Huawei.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν το προηγούμενο Σάββατο στη σύνοδο της G-20 να αναστείλουν τις εχθροπραξίες στο εμπόριο για μια περίοδο 90 ημερών.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι θα "εφαρμόσει άμεσα" την ανακωχή, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει με τα μέτρα που αφορούν αγροτικά προϊόντα, την ενέργεια και τα οχήματα. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν στη συνέχεια τα θέματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, το πλαίσιο συνεργασίας σε διάφορες τεχνολογίες, την πρόσβαση στις αγορές και άλλα ζητήματα, όπως σημείωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ