Log in
updated 2:02 PM EEST, Ιουν 24, 2019
Headlines:

Η Ιταλία και η ΕΕ: Το σκεπτικό της αντιπαράθεσης

Italian election 2018 Beppe Grillo Luigi Di Maio 1254637Τέσσερις μήνες αφότου ορκίστηκε, η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας μεταξύ των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, έχει θέσει έναν τόνο αντιπαράθεσης στις σχέσεις της με την ΕΕ. Αν και η Ρώμη δεν έχει άμεσα ξεκινήσει μια επίδειξη των δαπανών της ή δεν έχει ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία όπως φοβόταν κάποιοι, έχει δώσει μάχες με την Ένωση για την μετανάστευση, τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα δημοσιονομικά της Ιταλίας.

 Ο Matteo Salvini, ηγέτης της Λέγκας, έχει σε μεγάλο βαθμό θέσει την ατζέντα. Ως υπουργός Εσωτερικών, έχει αναλάβει την ευθύνη για τη στάση της Ιταλίας στο μεταναστευτικό, που είναι το πιο σημαντικό πολιτικό ζήτημα της χώρας. Έχει "χρεωθεί" τη μείωση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία, αν και αυτό είχε επιτευχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και με το να εμποδίσει πλοία να φθάσουν στην Ιταλία για να αποβιβαστούν μετανάστες, έχει αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει την ΕΕ στο να κάνει παραχωρήσεις. Πολλές φορές μετά από την άρνηση της Ιταλίας να δεχθεί μετανάστες να αποβιβαστούν στο έδαφός της, κάποια κράτη-μέλη συμφώνησαν να διανέμουν τους μετανάστες μεταξύ τους. Μαζί με μια αυστηρή γραμμή νόμου και τάξης, αυτό έχει εκτινάξει τη Λέγκα από το 17% στις γενικές εκλογές, σε άνω του 30% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει μείνει να παλεύει για ζητήματα που σαφώς δεν κάνουν τόσα πρωτοσέλιδα, όπως την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη μείωση του κόστους της πολιτικής και την καθιέρωση ενός καθολικού βασικού εισοδήματος. Οι προσπάθειές του ήταν λιγότερο επιτυχείς και χάνει ψηφοφόρους.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Ρώμη φαίνεται να υποστηρίζει την αποφυγή της μεγάλης σύγκρουσης με την ΕΕ. ΤΟ προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, που ανακοινώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου, θέτει το έλλειμμα της Ιταλίας στο 2,4% του ΑΕΠ. Αυτό παραβιάζει τους κανόνες της ευρωζώνης και θα δημιουργήσει σύγκρουση με την ΕΕ, η οποία θέλει από την Ιταλία να μειώσει τις δαπάνες και το χρέος. Αλλά στην πραγματικότητα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αντιστοιχεί σε μια μαζική υποχώρηση από τις υποσχέσεις του μανιφέστο του συνασπισμού, που έκαναν λόγο για έλλειμμα περίπου 7%. Η άσχημη κατάσταση των οικονομικών της Ιταλίας ανάγκασε τη Ρώμη να συμβιβαστεί. Η υπόσχεση της Λέγκας για μείωση των φόρων θα έρθει σταδιακά και τμηματικά, ενώ η αύξηση των κοινωνικών δαπανών που ήθελε το Κίνημα Πέντε Αστέρων, θα αναβληθεί σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, το προσχέδιο είναι η αρχή, και ο τελικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί χαμηλότερος του 2,4%. Καθώς τόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα μπορούν να δηλώσουν νικητές, η οπτική μιας αντιπαράθεσης με την ΕΕ θα έχει περισσότερη σημασία από ό,τι η ουσία του προϋπολογισμού.

Αν και η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας αναμένεται να υποχωρήσει και να εφαρμόσει έναν πιο συντηρητικό προϋπολογισμό από ό,τι φοβούνται πολλοί, η ΕΕ θα πρέπει να αναμένει περισσότερες αντιπαραθέσεις σε άλλα θέματα. Η κριτική επί των Βρυξελλών είναι αυτό που έδωσε τη νίκη στη Λέγκα και στα Πέντε Αστέρια. Πάνω από όλα, η Ιταλία είναι πιθανό να συγκρουστεί με την ΕΕ για τη μετανάστευση. Παρά το χαμηλό αριθμό αφίξεων, ο Salvini θα προσπαθήσει να κρατήσει το θέμα της μετανάστευσης στην επικαιρότητα, να αναδείξει την φερόμενη έλλειψη αλληλεγγύης από την ΕΕ. Η Ρώμη θέλει άλλα κράτη-μέλη να αναλάβουν μέρος του αριθμού των ανθρώπων που φθάνουν στην Ιταλία. Άλλα κράτη-μέλη συμφώνησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου να βοηθήσουν, κατασκευάζοντας κέντρα για τους μετανάστες τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες, αλλά δεν υπήρξε καμία πρόοδος.

Η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας θα μπορούσε επίσης να γίνει ιδιαίτερα αλλοπρόσαλλη και διεκδικητική. Η Ρώμη είναι πιθανό να ευθυγραμμιστεί όλο και περισσότερο με τις επικρίσεις του Donald Trump στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην ΚΟμισιο΄ν. Η Ιταλία θα μπορούσε να βρεθεί πιο κοντά στη Ρωσία, για παράδειγμα με τη σύναψη υψηλού κύρους επιχειρηματικών συμφωνιών και με την επίδειξη προθυμίας να χαλαρώσει τις κυρώσεις. Η Ιταλία είναι επίσης πιθανό να συγκρουστεί με τη Γαλλία, η οποία έχει κριτικάρει ανοιχτά την μεταναστευτική πολιτική της Ρώμης. Η Ιταλία κατηγορεί τη Γαλλία ότι μείωσε την επιρροή της Ιταλίας στη Λιβύη και αποσταθεροποίησε τη χώρα μέσω μιας λάθος πολιτικής πίεσης για πρόωρες εκλογές, επιδιώκοντας επιρροή και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Τέλος, η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας θα συνεχίσει να καυγαδίζει με την Ουγγαρία. Θυμωμένη από την άρνηση του πρωθυπουργού Viktor Orban να δεχθεί μετανάστες από την Ιταλία, το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει ζητήσει η ΕΕ να κάνει περικοπές στα διαρθρωτικά κεφάλαιά της για την Ουγγαρία, ενώ οι ευρωβουλευτές της επίσης ψήφισαν υπέρ της ενεργοποίησης της πειθαρχικής διαδικασίας του Άρθρου 7 εναντίον της χώρας. Αλλά ο Salvini έχει υποσχεθεί να εργαστεί με τον Orban εναντίον της μεταναστευτικής πολιτικής των "Ανοιχτών Θυρών" της ΕΕ, σε μια περισσότερο συμβολική κίνηση δεδομένων των αυξημένων προσπαθειών της Ένωσης να περιορίσει τον αριθμό των ανθρώπων που επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη και να απελάσει εκείνους των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.

Η αντιπαλότητα μεταξύ των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, και η δημοτικότητα της εναντίωσης στην ΕΕ, θα συνεχίσει να διαμορφώνει την ιταλική πολιτική και να δημιουργεί αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες. Ενώ ο συνασπισμός είναι ασταθής, ούτε μια αλλαγή στην κυβέρνηση ούτε νέες εκλογές είναι πιθανές μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019. Ωστόσο στα επόμενα χρόνια, είναι πιθανό η Ιταλία να έχει μια κυβέρνηση υπό τη Λέγκα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση με την ΕΕ στη μεταναστευτική, εξωτερική και οικονομική πολιτική.

Το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ, εξαρτάται εν μέρει από τις ενέργειες της ΕΕ. Οι Ιταλοί είναι όλο και περισσότερο απογοητευμένοι με την ΕΕ, καθώς πιστεύουν ότι δεν έδειξε αλληλεγγύη με την Ιταλία στη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης και της μεταναστευτικής κρίσης. Εδώ φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, που σημαίνει ότι οι ιταλικές οικονομικές δυσχέρειες είναι πιθανό να επιδεινωθούν. Ωστόσο, με τη μεταναστευτική κρίση υπό έλεγχο, θα είναι σχετικά φθηνό για τα πρόθυμα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για να μοιράζονται μεταξύ τους, τους αιτούντες άσυλο. Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια θα μπορούσαν να δηλώσουν νίκη, αλλά τελικά ένα τέτοιο ορατό σημάδι ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα αποδυνάμωνε την αντι ευρωπαϊκή τους ρητορική,

 
Last modified onΠαρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 09:43

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ