Log in

Προδιαγεγραμμένη πορεία μέχρι τις εκλογές

Η Ελληνική κεφαλαιαγορά αργά αλλά σταθερά, συνεχίζει την προδιαγεγραμμένη πορεία της μέχρι τις εθνικές εκλογές, και παρά τις κατά καιρούς μικροδιορθώσεις, οδεύει σε υψηλότερα επίπεδα, προεξοφλώντας ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, βάσει των κριτηρίων των «αγορών». Αν και μπορεί να διαφοροποιείται ελαφρώς το τελευταίο διάστημα, λόγω της προεξοφλούμενης αυτοδύναμης πολιτικής αλλαγής, θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές, για να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται, τόσο από τους ξένους, όσο και εγχώριους “opinion financial makers”.

Στο Διεθνές οικονομικό & γεωπολιτικό περιβάλλον, οι κεντρικοί τραπεζίτες λειτουργούν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται κυρίως στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη που ανακοινώθηκε σήμερα, βρίσκεται σε χαμηλά τριετίας ενώ η Βιομηχανική παραγωγή αγγίζει τα χαμηλά 8 ετών. Έτσι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ανοικτά ευρωπαϊκά μέτωπα (Brexit – Ιταλία – επιβράδυνση Γερμανικής οικονομίας) και τα παγκόσμια (Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, Κρίση στον Περσικό κόλπο), οι αγορές χρήζουν αυξημένης επιφυλακής παρά την προσέγγιση  των πρόσφατων ιστορικών υψηλών τους, εναποθέτοντας τις ελπίδες στην επικείμενη σύνοδο των G20, μείωση των εντάσεων.

Η Ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να κινείται σε ιστορικά χαμηλά πολλών ετών, με την 5-ετή έκδοση να κινείται πέριξ του 1,37% και την 10-ετή  πέριξ του 2,48%. Όμως ο  οικονομικός ανορθολογισμός που παρατηρείται στα κρατικά ομόλογα διεθνώς, πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις , αφού έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να πληρώνουμε αρνητικά επιτόκια σε σειρά 10-ετών κρατικών τίτλων (Γερμανικά – Γαλλικά – Ελβετικά – Ολλανδικά), ενώ η Ελλάδα με χρέος 355,3 δις (στοιχεία ΟΔΔΗΧ 4/19), δανείζεται χαμηλότερα από τις ΗΠΑ στην 5-ετια (έστω και σε διαφορετικό νόμισμα).

Στο Ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα μετά από καιρό η 4-δα της αξίας συναλλαγών δεν έχει μόνο τράπεζες, αν και το 33% της συνολικής αξίας συναλλαγών επικεντρώθηκε και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο. Ο ΟΤΕ αντιπροσωπεύοντας το 16% των συναλλαγών προσπαθεί να διασπάσει το σημαντικό τεχνικό επίπεδο των 13,20€, δημιουργώντας προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα. Αντίστοιχα ο ΟΠΑΠ αντιπροσωπεύοντας το 9% των συναλλαγών χωνεύει την χθεσινή αποκοπή μερίσματος.

Ο Γενικός Δείκτης, με κοντινή στήριξη τις 810 μονάδες, οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 862 & 890 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 790 μονάδων, οριοθετεί τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765, 740 & 715 μονάδες.

Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2118 & 2082 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2200, 2240 & 2280 μονάδες. Χαμηλότερα των 2082 μονάδων εντοπίζονται στηρίξεις στις 2125, 2080, 2050 & 2025 μονάδες.

Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδα τους με αυξημένους όγκους, συνεχίζεται και αυξάνεται, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών. Χρήζει όμως προσοχή από τους επενδυτές, ειδικά αν δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη μεγέθη και βασίζεται μόνο στην φημολογία, αφού το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.

Συμπερασματικά διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, παρά την αύξηση της μεταβλητότητας (volatility) η πιθανότητες είναι αυξημένες υπέρ των αγοραστών.  

Διασφαλίζουμε όμως τις κερδοφόρες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί, χρησιμοποιώντας στρατηγικές κυλιομένων profit taken σε συνεργασία με τους οικονομικούς μας συμβούλους.

Επισημαίνουμε ότι προσδοκίες & πραγματικότητα συχνά δεν ταυτίζονται απόλυτα, ενώ τα Άλματα (που προεξοφλούνται) από την νέα κυβέρνηση της 7ης Ιουλίου, είναι πολύ δυσκολότερα από τα εφικτά βήματα προς τα εμπρός (που έχουν ήδη τιμολογηθεί)…   

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor

Mc Banking & Finance

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ