Log in

Αναταραχή σε ομόλογα και μετοχές

Πτωτικά κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος στον απόηχο της έντασης στο μέτωπο των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας και επιδείνωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων.

Η αγορά υποχώρησε προς τα επίπεδα των 720 μονάδων υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές, ενώ με άνοδο, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έκλεισαν μόνο οι μετοχές της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 724,65 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,54%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 46,826 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 24.617.777 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,50%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,17%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕ(+0,54%) και των ΕΛΠΕ (+0,51%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-8,52%), της ΕΧΑΕ (-5,02%), της Viohalco (-2,93%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,74%), της Grivalia Properties (-2,69%), της Fourlis (-2,64%), της Eurobank (-2,61%) και της Alpha Bank (-2,02%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης του Εμπορίου (+1,55%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,80%) και των Τραπεζών (-2,65%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Εθνική διακινώντας 6.444.566 και 6.007.112 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 12,209 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 4,802 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 35 μετοχές, 74 πτωτικά και 30 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΣΙΔΜΑ +19,44% και ΑΝΕΚ(πο) +19,05%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: ΣΕΛΟΝΤΑ -20,00% και Παϊρης -11,24%.

Ομόλογα

Υποχώρησαν ελαφρώς σήμερα οι τιμές των μακροπροθέσμων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους να κυμαίνεται στο 3,56%, απο 3,50% την Παρασκευή.

Αντίθετα, ανοδικά σταθερή σχεδόν παρέμεινε τιμή του 5ετούς τίτλου με αποτέλεσμα η απόδοση του να παραμείνει στο 2,42%.

Αρνητικά επηρεάζει το κλίμα στην αγορά η φημολογία για αναβολή τον Ιούνιο της σχεδιαζόμενης έκδοσης νέου 7ετούς ομολόγου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), πραγαμτοποιήθηκαν σήμερα συναλλαγες 50 εκατ.ευρω εκ των οποίων ατα 35 εκατ.ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς . Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 7ετές ομόλογο με 17 εκατ.ευρω, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε οριακά στο 3,58% απο 3,51% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,067% 0να διαμορφωθεί στο 3,64% απο 3,55% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα στην ισοτιμία ευρω/δολαρίου. Το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1254 δολ. από το επίπεδο των 1,1245 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας , ευνοεί ομόλογα και ευρώ, καθώς περιορίζονται οι πιθανότητες για νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις συνομιλίες που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα ως εποικοδομητικές, ωστόσο επανέλαβε την άποψη ότι η Κίνα αναθεώρησε τη στάση της σε ορισμένα σημεία που είχαν συμφωνηθεί, δυσχεραίνοντας την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Κίνας Liu He) δήλωσε ότι οι συζητήσεις ήταν σχετικώς ικανοποιητικές. Σύμφωνα με δημοσίευμα (Xinhua), τα σημεία διαφωνίαςπεριλαμβάνουν τη θέση της Κίνας ότι σε περίπτωση εμπορικής συμφωνίας οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσύρουν όλους τουςδασμούς που έχουν επιβληθεί, την εκτίμηση της Κίνας ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις ΗΠΑ σχετικά με αύξηση τωνεισαγωγών αμερικανικών προϊόντων από την Κίνα είναι μη ρεαλιστικοί και διαφωνίες σχετικά με το λεκτικό του κειμένουενδεχόμενης εμπορικής συμφωνίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ έδωσαν στην Κίνα χρονικό περιθώριο ενός μήνα για ναεπιτευχθεί εμπορική συμφωνία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση απείλησαν με επιβολή δασμών στο σύνολο των εισαγωγώνκινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Στο μέτωπο του Brexit αναμένεται η Μ.Βρετανία να προχωρήσει στην αναθεώρηση μέρους της συμφωνίας αποχώρησης από την Ε.Ε., ως προς το θέμα της ενδεχόμενης τελωνειακής ένωσης.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,117%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,232%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,308% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1245 δολ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ