Log in

Ενέργεια: προβληματισμός για τη ΔΕΗ – τα οικονομικά προβλήματα και οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Ενέργεια: προβληματισμός για τη ΔΕΗ – τα οικονομικά προβλήματα και οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Σε σήριαλ για γερά νεύρα και σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας και παραγωγικού πυρήνα της χώρας. Και αυτό γιατί με βάση τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία, η χρηματοοικοινομική θέση της είναι οριακή. Παρά το ότι τα επίσημα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου ακόμη αργούν, η μετοχή της εταιρείας γνωρίζει πτώση στο χρηματιστήριο. Και τα προβλήματα φαίνεται να είναι ουσιαστικά και η επίλυσή τους μακροπρόθεσμη.

Οι αντοχές της εταιρείας εξαντλούνται – Οι ζημίες στο πρώτο τρίμηνο του 2019 εμφανίζονται διευρυμένες

Όπως μεταδίδει το skai.gr, με βάση ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τη μετεξέλιξη της ΔΕΗ από στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας σε εφιάλτη πιστοποιούν τα αποτελέσματα του 2018. Το 2018 έκλεισε με ζημίες 903,7 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε  κατά 201,8 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό, 4,1% σε σύγκριση με το 2017.

Στο τέλος του έτους οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρείας της και του ομίλου ΔΕΗ υπολείπονταν κατά 949 εκατ. και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, κάτι που έκανε τον ορκωτό λογιστή (ΕΥ) να επισημάνει στην έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Ούτε η τραγική αυτή κατάσταση συγκίνησε τους κυβερνώντες. Προτίμησαν να συντηρούν τη ΔΕΗ με εφάπαξ ενέσεις ρευστότητας, πετώντας το μπαλάκι στους επόμενους.

Οι αντοχές της εταιρείας, ωστόσο, εξαντλούνται, όπως προειδοποίησε η οικονομική διευθύντρια της ΔΕΗ Αλεξάνδρα Κόνιδα προσφάτως τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές της Επιχείρησης.

Οι ζημίες στο πρώτο τρίμηνο του 2019 εμφανίζονται διευρυμένες, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να αναζητεί τρόπους για τον περιορισμό τους μέχρι την οριστικοποίησή τους στις 28 Ιουνίου, ενώ αρνητικό είναι και το EBITDA  της εταιρείας.

Με ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν έκθεση προς τη ΔΕΗ 1,7 δισ. ευρώ έναντι συνολικού χρέους της Επιχείρησης 3,7 δισ. ευρώ.

Οι εννέα «πληγές» της Επιχείρησης
Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ, οι εννέα πληγές της ΔΕΗ είναι:

  1. ΝΟΜΕ: Το μέτρο των δημοπρασιών υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ισχύος που επέλεξε η κυβέρνηση για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ έχει επιβαρύνει την Επιχείρηση μέχρι τα τέλη του 2018 με 310 εκατ. ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι ποσοστό 33% έως 57% των ποσοτήτων ΝΟΜΕ έχει κατευθυνθεί σε εξαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, το 2018 η ποσότητα ΝΟΜΕ που διοχετεύθηκε σε εξαγωγές άγγιξε τα 300  ΜW/h. Είναι σαν μια μονάδα βάσης της ΔΕΗ να δούλευε για να παραγάγει φθηνό ρεύμα για τους καταναλωτές των γειτονικών χωρών.
  2. Τέλος προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ): Επιβλήθηκε για να καλύψει το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ και έχει επιβαρύνει τη ΔΕΗ μέχρι και το τέλος του 2018 με 535 εκατ. ευρώ.
  3. Περίπου στα 410 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επιβάρυνση της ΔΕΗ από το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που αντιστοιχεί σε καταναλωτές που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους, αλλά η ΔΕΗ υποχρεούται να το καταβάλλει.
  4. Στα 71 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος που ανέλαβε η ΔΕΗ για να μη μείνει η χώρα από ρεύμα στην ενεργειακή κρίση του 2017.
  5. Τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης που ανέμενε η ΔΕΗ για την ενίσχυση της ρευστότητάς της μέχρι το τέλος του 2018 δεν ήρθαν ποτέ, αφού ο πρώτος διαγωνισμός κατέληξε άγονος και ο δεύτερος ύστερα από συνεχής παρατάσεις έχει μετατεθεί για μετά τις εκλογές. Αντιθέτως, στο ενδιάμεσο διάστημα και προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο της αποεπένδυσης η ΔΕΗ έχει αναλάβει σειρά από κόστη.
  6. Υποχρεώθηκε να παραχωρήσει το 50% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο, χωρίς να εισπράξει ούτε ένα ευρώ αλλά καταβάλλοντας φόρους για τη μεταβίβαση.
  7. Ανεξόφλητες οφειλές: Εγκλωβισμένη στον εναγκαλισμό του κράτους, υποχρεώθηκε να εφαρμόσει οριζόντιες πολιτικές μη αποκοπής του ρεύματος για οφειλές έως και 1.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εκτοξευθούν σε πάνω από 2,7 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ του τζίρου της.
  8. ΥΚΩ: Χρειάστηκε να παρέμβουν οι πιστωτές μέσω του μνημονίου ενόψει της δεύτερης αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να υποχρεώσουν τις ελληνικές αρχές στην εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ παρελθόντων ετών περιόδου 2012-2015 για να επιστραφεί στη ΔΕΗ μέρος του ποσού που δαπάνησε. Από τα 735 εκατ. ευρώ που διεκδικούσε η ΔΕΗ το ποσό ψαλιδίστηκε στα 360 εκατ., προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, αν και τελικά το ποσό καλύφθηκε από τον προϋπολογισμό. Εκτός εκκαθάρισης έμεινε ποσό 681 εκατ. ευρώ από ΥΚΩ του 2011, στις οποίες η κυβέρνηση ανέτρεξε για την αναγκαία ένεση ρευστότητας προκειμένου να σταθεί όρθια η ΔΕΗ. Η τροπολογία που ετοίμαζε το ΥΠΕΝ για την επιστροφή ενός ποσού της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη ΔΕΗ λόγω της απόφασης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με αποτέλεσμα να αναζητείται επειγόντως εναλλακτικός τρόπος ανάκτησης των χρημάτων.
  9. ΛΑΡΚΟ: Στα 310 εκατ. ευρώ έχει φθάσει το χρέος της προβληματικής ΛΑΡΚΟ από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος. Η ΔΕΗ εξακολουθεί να την τροφοδοτεί με ρεύμα, παρά τις κατά καιρούς απειλές για κατέβασμα του διακόπτη, υπό την πίεση του υπουργείου Ενέργειας.

Περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρειάζεται η ΔΕΗ ώστε να ανακτήσει την βιωσιμότητά της, σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οίκο Standard & Poor’s, όπως μεταδίδει σε ρεπορτάζ του ο Νίκος Υποφάντης για το skai.gr. Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές την τελευταία τριετία ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκ. ευρώ και οι δανειακές υποχρεώσεις της επιχείρησης ανήλθαν στα 3,7 δισεκ. ευρώ.

ΥΠΕΝ: Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται

Σε επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται ότι: «Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται, από τη ΝΔ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί.

Είναι οι ίδιοι που κατά την περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης 2010-2014 εκτόξευσαν τόσο τις τιμές του ρεύματος κατά 60% όσο και τον δανεισμό της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ. Λογική συνέπεια των αυξήσεων σε μια περίοδο μεγάλης υποχώρησης των εισοδημάτων και βαθιάς κρίσης της οικονομίας, ήταν η αδυναμία ενός σημαντικού μεριδίου των πελατών της ΔΕΗ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η πρόθεση ήταν σαφής. Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η πώληση του 17% της εταιρείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔΕΗ ακυρώθηκε, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Απαιτεί τουλάχιστον θράσος εκείνοι που ευθύνονται για τις σημερινές δυσκολίες της εταιρείας να εμφανίζονται τώρα ως κατήγοροι, αξιοποιώντας τις επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η ΔΕΗ εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την προσαρμογή της στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2019. Οι επιθέσεις της ΝΔ έχουν ως αποκλειστικό στόχο την αναβίωση των σχεδίων τεμαχισμού και πλήρους ιδιωτικοποίησης της.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ κυκλοφόρησε μόνο με την υπογραφή του Γραφείου Τύπου χωρίς να αποδίδονται τα αναφερόμενα στον Υπουργό, σε μέλος της πολιτικής ηγεσίας ή σε στέλεχος του Υπουργείου, ώστα να μπορούν να αναφερθούν σχετικά τα ΜΜΕ. Και αυτό έχει τη σημασία του, καθώς είναι πρακτική που ακολουθείται σπάνια και όταν κάποιος προσπαθεί να αποφύγει την ταύτιση με τα αναφερόμενα – κάτι σαν τα περιώνυμα nonpapers… Βέβαια την ευθύνη των ανακοινώσεων του Υπουργείου φέρει ακέραια ο αρμόδιος Υπουργός, βάσει της νομοθεσίας.

Αντιπρόεδρος ΝΔ: Έαν πέσει η ΝΔ, πέφτει και η χώρα 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ΔΕΗ έκρουσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αφήνει πάρα πολλά προβλήματα» και «η ΔΕΗ είναι το νούμερο ένα». «Δεν είναι απλώς μια επιχείρηση» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Εάν πέσει η ΔΕΗ, πέφτει και η χώρα. Και κατά συνέπεια είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Είμαι βέβαιος, όμως, πως η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν έτοιμο το σχέδιο και θα ασχοληθούν από την πρώτη ημέρα με το πώς αυτή η μεγάλη και σπουδαία εταιρεία, που είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Ελλάδος και έχει προσφέρει όσο λίγες εταιρείες στην πρόοδο αυτής της χώρας, θα μπορέσει ξανά να ακμάσει, να γίνει ισχυρή και να αντέξει και στο μέλλον». Η euractiv.gr αντιλαμβάνεται ότι αυτή η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη δεν είναι μοναδική, καθώς με το ίδιο περιεχόμενο πραγματοποιεί πολλές προεκλογικές ομιλίες σε κλειστό κύκλο τις τελευταίες ημέρες. Επίσης σημειώνεται ότι με βάση τις πληροφορίες μας, ο κ. Γεωργιάδης είναι ένα από τα στελέχη που εξετάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναλάβουν το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας.

Ντόρα Μπακογιάννη: Νάρκες η ΔΕΗ, οι συγκοινωνίες και το ιδιωτικό χρέος

«Με φοβίζει η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, η ΔΕΗ, καθώς έχει ζημιές 900 εκατομμυρίων, ενώ το 2014 ήταν μια εύρωστη εταιρεία με κέρδη 90 εκατομμυρίων» τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα  με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Επίσης η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων των κρατικών συγκοινωνιών είναι εξαιρετικά ανησυχητική και θα χρειαστεί πολύ δουλειά για την εξυγίανσή τους» σημειώνει και προσθέτει πως «η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και η στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι μια πρόκληση για την κυβέρνηση της ΝΔ την οποία όμως έχουμε τα εργαλεία για να την αντιμετωπίσουμε».

Σημειώνουμε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη κατέρχεται υποψήφια για πρώτη φορά στο νομό Χανίων, όπου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο νυν Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, την ώρα που η ενεργειακή επάρκεια του νησιού αποτελεί στοίχημα τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ