Log in

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Πρωθυπουργός Τζόνσον; Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ήρθε ένα βήμα πιο κοντά την Πέμπτη στο να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, εξασφαλίζοντας τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη δημοσκόπηση μεταξύ των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος. Οι Mark Harper, Andrea Leadsom και Esther McVey απομακρύνθηκαν όλοι από τον διαγωνισμό, ο οποίος τώρα περνάει σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Χωρίς συγκατάθεση. Πριν από μια συνάντηση του μεγάλου συνασπισμού με κλειστές τις πόρτες, οι Σοσιαλδημοκράτες επέμειναν στο να θέσουν τις κλιματικές αλλαγές και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως κορυφαίες προτεραιότητες. Ο Γενικός Γραμματέας του SPD Lars Klingbeil δήλωσε την Πέμπτη ότι πρέπει να «μιλήσουμε ειλικρινά» για αυτά τα ζητήματα. Για τον Ralph Brinkhaus από το CDU, ωστόσο, οι συζητήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, αφορούν «εντελώς διαφορετικά σημαντικά θέματα» όπως η επέκταση των κινητών τηλεφώνων, η αποδυνάμωση της οικονομίας και η νοσηλευτική φροντίδα. Οι συμφωνίες για σημαντικά θέματα δεν αναμένονται από τη διάσκεψη, δήλωσαν οι πολιτικοί σχολιαστές στο Βερολίνο. (Claire Stam, EURACTIV.de)

ΜΑΔΡΙΤΗ
Σε μια συνέντευξη με τον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, EFE, με την ευκαιρία της δημοσίευσης του τελευταίου του βιβλίου «Άνοδος και κρίση, Ευρώπη, 1950-2017», ο ιστορικός Ian Kershaw δήλωσε ότι το δημοψήφισμα του Brexit δεν αντικατοπτρίζει ένα «αίσθημα οικονομικής αδυναμίας, αλλά την άποψη ότι τα βρετανικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τη παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Από τη μία πλευρά, είναι οικονομικά προβλήματα, με την κρίση της ευρωζώνης, αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη», ανέφερε. «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη και (επίσης) τα έθνη μας», πρόσθεσε. (EuroEFE.EURACTIV.es)

ΡΩΜΗ
Κυβερνητική διαίρεση. Για πρώτη φορά, η κυβερνώσα πλειοψηφία χωρίστηκε κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, σχετικά με τη χρηματοδότηση του Radio Radicale, ενός ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού που παρέχει δημόσιες υπηρεσίες όπως η κάλυψη των κοινοβουλευτικών συζητήσεων. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι αντίθετο με τη χρηματοδότηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης με δημόσιο χρήμα, αλλά το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα πρότεινε να χορηγήσει 3 εκατομμύρια ευρώ στον ραδιοφωνικό σταθμό το 2019 μέσω τροποποίησης που πραγματοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη του άλλου κυβερνώντος κόμματος της Lega.

Εντάσεις με το Eurogroup. Οι ανανεωμένες εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανησυχούν τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι ζήτησαν από την Ιταλία να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προκειμένου να μειώσει το υψηλό χρέος της. Ωστόσο, ο ιταλός υπουργός οικονομικών Giovanni Tria επέμεινε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. (Gerardo Fortuna και Jorge Valero, EURACTIV.com)

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η «αποσύνδεση» της πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, δίνοντας το πράσινο φως στις ενταξιακές συνομιλίες για τη πρώτη και θέτοντας σε αναμονή τη δεύτερη, δεν είναι καλό, αλλά είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski στη EURACTIV σε επίσκεψη του στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε ήδη αποσυνδεθεί πιο πριν, από το Μαυροβούνιο το 2011 και τη Σερβία το 2013, καθώς και οι δύο ξεκίνησαν ενταξιακές συνομιλίες, κάτι που είναι πολύ καλό, ενώ εμείς έπρεπε να περιμένουμε παρά τις θετικές συστάσεις».

Ο Pendarovski είπε ότι το πράσινο φως για τη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο (σύνοδος της Γερμανικής Bundestag έχει προγραμματιστεί να συζητήσει τη διεύρυνση τον Σεπτέμβριο), αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί, εφόσον είναι δυνατόν, επειδή το πλαίσιο ενδέχεται να αλλάξει εν τω μεταξύ.

Είπε ότι υπάρχει πιθανότητα «η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να είναι πολύ πιο άκαμπτη για την ένταξή μας». Προειδοποίησε επίσης για αυξανόμενες δυνατότητες για εντάσεις με έναν άλλο γείτονα της ΕΕ, τη Βουλγαρία, καθώς μια κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ασχολείται με αμφισβητούμενα ζητήματα όπως η ιστορία, η γλώσσα και η εθνικότητα έχει σημειώσει μικρή πρόοδο, εξαιτίας, όπως είπε, όλο και περισσότερων εθνικιστικών ισχυρισμών από τη Βουλγαρία.

«Έτσι λοιπόν, αντί για τεχνικά ζητήματα, ίσως έχουμε και πάλι πολιτικά προβλήματα… Αλλά το να μην λαβουμε το πράσινο φως θα είναι ένα πολύ κακό σημάδι για όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της περιοχής, ακόμα και για τις χώρες που ήδη διαπραγματεύονται», δήλωσε . (Zoran Radosavljevic, EURACTIV.com)

ΒΑΡΣΟΒΙΑ
Σχέσεις Πολωνίας-ΗΠΑ. Όπως αναμενόταν, η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την ενίσχυση της παρουσίας αμερικανικού στρατού στην Πολωνία. Επιπλέον 1.000 στρατιώτες θα μεταφερθούν εκεί, ενώ η εντολή για περισσότερα από 30 μαχητικά μαχητικά F-35 εκκρεμεί ακόμα. Την ίδια στιγμή, ο Donald Trump δεν απέκλεισε τη δυνατότητα κατάργησης της υποχρέωσης θεώρησης βίζας για Πολωνούς πολίτες που έρχονται στις ΗΠΑ. (EURACTIV.pl)

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ
Λουλούδια και ένας ευτυχισμένος υπουργός: η Σλοβακία (Μπρατισλάβα) πέτυχε στην προσπάθειά της να φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Εργασιακή Αρχή (ELA). «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος, αλλά δεν περίμενα (τη νίκη) από τον πρώτο γύρο», δήλωσε ο υπουργός κοινωνικών υποθέσεων της Σλοβακίας, Jan Richter, μετά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο. Ευχαρίστησε την Επίτροπο Marianne Thyssen με ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα μπροστά στους δημοσιογράφους, το οποίο η Επίτροπος δέχτηκε, αλλά φάνηκε κάπως αμήχανη, επισημαίνοντας ότι η απόφαση είχε ληφθεί από το Συμβούλιο. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

ΒΙΛΝΙΟΥΣ
Η ΕΕ της Ντάλια. H απερχόμενh πρόεδρος της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaite, «γλυκοκοιτάζει» μια από τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, κατά πάσα πιθανότητα τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον Λιθουανό ευρωβουλευτή Matas Maldeikis, ο σημερινός Πρόεδρος του Συμβουλίου, Donald Tusk, διατηρεί την Grybauskaite στη λίστα για τη θέση, αν και η Πολωνία πρόσφατα διατύπωσε αντιρρήσεις σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητά της, επικαλούμενη την ατομικιστική προσωπικότητά της. Ως έμπειρη υποψήφια από ένα νέο κράτος-μέλος, η οποία έχει επίσης υπηρετήσει ως Επίτροπος της ΕΕ, θα έχει μια καλή ευκαιρία αν η υποψηφιότητά της υποστηριχθεί από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τη Maldeikis, θα μπορούσε να είναι μια καλή υποψήφια για την θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, που προβλέπεται να θεμελιωθεί για την ευρωζώνη, λόγω της εμπειρίας της με τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά της ΕΕ. (Angele Kedaitiene, http://eunewslithuania.com)

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
Η Πρωθυπουργός θέλει την ηγεσία του PSD: Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Viorica Dancila σχεδιάζει να τρέξει για πρόεδρος του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος PSD, σε συνέδριο του κόμματος αργότερα αυτό το μήνα. Η Dancila είναι προσωρινή πρόεδρος του κόμματος, αφότου ο πρώην επικεφαλής του PSD Liviu Dragnea φυλακίστηκε για κατηγορίες διαφθοράς.

«Ημικρατικό» σύμφωνο: Ο Πρόεδρος Κλάους Ιωάννης υπέγραψε την Πέμπτη μια «εθνική συμφωνία» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για συνασπισμό υπέρ της ΕΕ για τη Ρουμανία. Τα κόμματα που αποτελούν τον κυβερνώντα συνασπισμό – το PSD και η ALDE – αρνήθηκαν να υπογράψουν το σύμφωνο, αλλά ο Ιωάννης είπε ότι ο κατάλογος παραμένει ανοικτός εάν άλλοι πολιτικοί ηγέτες αλλάξουν γνώμη. (EURACTIV.ro)

ΠΡΑΓΑ
Οι θέσεις εργασίας της αυτοκινητοβιομηχανίας σε κίνδυνο. Οι απειλές για αμερικανικές τελωνειακές επιβαρύνσεις για τα αυτοκίνητα θα έθεταν σε κίνδυνο το 20% των εξαγωγών από την τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία και μέχρι 25.000 θέσεις εργασίας, προειδοποίησε ο Σύνδεσμος Αυτοκινητοβιομηχανίας (AutoSAP). Η Τσεχική Δημοκρατία θα είναι η τέταρτη πιο πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα, μετά τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Σλοβακία, ανέφερε το Τσεχικό Πρακορείο Ειδήσεων. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

ΑΘΗΝΑ
Μισό εκατομμύριο ψήφοι: Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, έφτασε στην κορυφή των ψήφων στις ευρωεκλογές, κερδίζοντας ρεκόρ 577.114 ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (13 Ιουνίου). Ακολούθησε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με 496.600 ψήφους. Το προηγούμενο ρεκόρ, από το 2014, την πρώτη φορά που οι πολίτες ψήφισαν μεμονωμένους υποψηφίους αντί για ένα ενιαίο κομματικό ψηφοδέλτιο με λίστα, είχε ο Μανώλης Γλέζος με 466.902 σταυρούς.

Σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σεμίνα Διγενή, παραιτήθηκε υπέρ του Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Το Παρίσι πατάει σε δύο βάρκες: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία γαλλικής στρατιωτικής βάσης ή μονάδας στην Κύπρο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του την Πέμπτη (13 Ιουνίου). Διέψευσε αναφορές του Τύπου από τα μέσα Μαΐου, οι οποίες δημοσιεύθηκαν μετά από επίσημες συναντήσεις στο Παρίσι και οι οποίες ανέφεραν ότι η Λευκωσία είχε φτάσει σε στρατιωτική συμφωνία με τη Γαλλία, επιτρέποντας στο γαλλικό ναυτικό να χρησιμοποιήσει τις υποδομές και να τοποθετήσει μόνιμα τα πολεμικά του πλοία στη ναυτική βάση της περιοχής Mari. Αλλά η ίδρυση μιας βάσης και η χρησιμοποίηση μιας υπάρχουσας είναι δύο διαφορετικά πράγματα, διευκρίνιζαν κυπριακές πηγές. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.GR)

ΣΟΦΙΑ
GDPR: Μόνο το 44% των Βουλγάρων, το χαμηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, γνωρίζουν ότι ο Κανονισμός Γενικής Προστασίας Δεδομένων εγγυάται το δικαίωμα στη διαγραφή των δεδομένων και το δικαίωμα στη λήθη, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Ερωτηθέντες σε εννέα χώρες είναι πλέον λιγότερο πιθανό να αισθάνονται ότι έχουν τουλάχιστον κάποιο έλεγχο, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στη Βουλγαρία. (Dnevnik.bg)

ΖΑΓΚΡΕΜΠ
Η Ανθρώπινη Ασπίδα ξαναγεννιέται: Μετά την κατάρρευση του αντισυστημικού κόμματος της Ανθρώπινης Ασπίδας, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο αρχηγός του κόμμαρος Ivan Vilibor-Sinčić δήλωσε την Πέμπτη ότι «αυτό δεν είναι το τέλος». «Θα βγούμε πιο δυνατοί από ποτέ», επεσήμανε και εισήγαγε νέους εκπροσώπους του κόμματος στο Sabor: τον Damjan Vucelić και τη Snježana Sabolek. Ανακοίνωσε ότι το κόμμα τους επόμενους μήνες θα ασχοληθεί με την αναδιοργάνωση και την αναδιάρθρωση, ενώ όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο κόμμα θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι να το κάνουν.

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ
Κατά τη σύνοδο κορυφής της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας (SEI) που πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη της Ιταλίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Miro Cerar τόνισε τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ «στα κράτη που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις». Από αυτή την άποψη, ο Cerar τόνισε το θετικό παράδειγμα της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία επέλυσε μια μακρόχρονη διαμάχη με την Ελλάδα σχετικά με το όνομά της και στην οποία θα έπρεπε να δοθεί η ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. (Karla Juničić, EURACTIV.hr)

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Ljajić: Λιγότερη συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Rasim Ljajić δήλωσε ότι στα Δυτικά Βαλκάνια «υπάρχει πρακτικά όλο και λιγότερη συνεργασία», «διότι εμείς στην περιοχή ενεργούμε περισσότερο σαν ανταγωνιστές παρά σαν εταίροι, όπως αποδεικνύουν τα μη τελωνειακά εμπόδια και η επιβολή φόρων που καθιστούν κάθε μορφή περιφερειακής συνεργασίας άνευ ουσίας». «Εκτός από το εμπόριο, δεν υπάρχει ουσιαστικά συνεργασία για άλλους λόγους, και το ίδιο το εμπόριο συνοδεύεται από πλήθος προβλημάτων», δήλωσε ο Ljajić στο άνοιγμα της Διεθνούς Γεωργικής Έκθεσης στο Tesanj της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. (Beta / EURACTIV.rs)

[Επιμέλεια: Benjamin Fox]

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ