Log in

Αποφυγή εντάσεων ζήτησε ο Γιλντιρίμ από τον Τσίπρα

«Εμείς ήμασταν ξεκάθαροι ότι η αποφυγή των εντάσεων θα είναι καλύτερη όσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ ,σχετικά με την επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα για το επεισόδιο στα Ίμια. Σύμφωνα με το Anadolu, ο Γιλντιρίμ εξέφρασε την ενόχλησή του για την πρόσφατη ένταση με την Ελλάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε: «Τις τελευταίες μέρες, από όταν ξεκίνησε αυτή η ένταση στην περιοχή των Ιμίων, έγιναν κάποιες παραβιάσεις και αυτές απαντήθηκαν. Μετά από αυτό νομίζω υπήρξε μία συμφωνία για λύση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και συνεχούς επικοινωνίας».

Συνέχισε λέγοντας: «Νομίζω ότι το Μάιο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μία συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών ενόπλων δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα κλιμακωθούν περισσότερο».

Ερντογάν: Κάνουν μαγκιές μέχρι να δουν το στρατό μας

Προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολούθησαν την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το σοβαρό επεισόδιο λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα Ίμια όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφους του Λιμενικού Σώματος.  «Για εμάς ό,τι είναι το Αφρίν είναι και τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και στην Κύπρο» διεμήνυσε.

«Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις καιροσκοπικές κινήσεις έρευνας αερίου ανοιχτά της Κύπρου με …

«Η Ελλάδα να λάβει μέτρα για να πέσουν οι τόνοι»

Την ίδια στιγμή, σε ρεπορτάζ για τα όσα ειπώθηκαν κατά την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Γιλντιρίμ, το Anadolu, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου σημειώνει ότι ο κ. Γιλντιρίμ κατέστησε σαφή την ενόχληση της Τουρκίας από την πρόσφατη ένταση με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι περιμένει από την Ελλάδα να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, για να πέσουν οι τόνοι στο Αιγαίο.

Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε θετική ατμόσφαιρα, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να επικεντρωθούν στην επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου.

Υποβαθμίζει η Αθήνα

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει το επεισόδιο στα Ίμια. Παρά τις δηλώσεις Ερντογάν («κάναμε το καθήκον μας») και τις ανακοινώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών («τα Ίμια είναι δικά μας»), πηγές του Μαξίμου επεσήμαιναν ότι κατά τη συνομιλία των δύο πρωθυπουργών, ο Γιλντιρίμ επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα πως το περιστατικό στα Ίμια δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Στο μεταξύ, η Τουρκία δεν κάνει πίσω στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, παρά τις παρεμβάσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ώρα που στο Κουβέιτ η Φεντερίκα Μογκερίνι επιχειρούσε να πείσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τερματιστούν οι ενέργειες κατά της ιταλικής ΕΝΙ εντός της Κυπριακή ΑΟΖ, στην Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε Ελλάδα και Κύπρο, λέγοντας ότι θα μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σ’ ένα νέο Αφρίν.

Η Λευκωσία την ίδια ώρα ελπίζει πως οι διπλωματικές πιέσεις θα καταφέρουν να ανοίξουν τον δρόμο για το SAIPEM 12000, ώστε να φτάσει στον στόχο Σουπιά. Πλην όμως, τόσο η ΕΕ όσο και τα Ηνωμένα Έθνη έδειξαν ότι δεν έχουν την πρόθεση ή τη διάθεση να κινηθούν πέραν από φραστικές υποδείξεις προς μια Τουρκία η οποία καθίσταται επικίνδυνη με τις πράξεις της. Όπως ήταν και η διεμβόλιση πλοίου του ελληνικού λιμενικού σώματος έξω από τα Ίμια.

«Δεν είναι αρμοδιότητα της Γραμματείας να λαμβάνει θέση πάνω στα δικαιώματα των κρατών που απορρέουν από συμβάσεις, δήλωσε αργά το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που ετέθη νωρίτερα στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων».

ΕΕ: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών-μελών

Μήνυμα στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο τους έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιδρώντας στην απόφαση του τουρκικού ναυτικού να μπλοκάρει ιταλικό σκάφος που αναζητά υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα τόνισε πως η Τουρκία οφείλει …

«Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι εντάσεις σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων κλιμακώθηκαν εκ νέου και τονίζει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξουδετέρωση των εντάσεων. Επαναλαμβάνει ότι δεν εναπόκειται στη Γραμματεία του ΟΗΕ να λάβει θέση σχετικά με τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη ή βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου».

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα αναφέρει ότι ο κ. Γκουτέρες τονίζει πως η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος και την απελευθέρωση συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών λύσεων.

Υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ηγέτες στις διαπραγματεύσεις είχαν συμφωνήσει προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει ένα σημείο στην τελευταία του έκθεση για την UNFICYP (9 Ιανουαρίου 2018), ότι οι φυσικοί πόροι που βρέθηκαν γύρω από την Κύπρο θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ