Log in

Μπορίσοφ: Διάλογος όχι κυρώσεις για την Πολωνία

Τα κράτη μέλη ενδέχεται να μην ψηφίσουν για τις κυρώσεις κατά της Πολωνίας στη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας, δήλωσε την Πέμπτη (11 Ιανουαρίου), ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εξηγώντας ότι θα προτιμούσε να επιλύσει την κρίση μέσω διαλόγου και να αποφύγει τις κυρώσεις.

«Δεν μπορώ να πω ότι οι Πολωνοί φίλοι μου δεν σέβονται το κράτος δικαίου. Ελπίζω ότι ο λαός της Πολωνίας δεν θα μας αναγκάσει να θέσουμε το άρθρο 7 στην ημερήσια διάταξη … Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» ανέφερε ο κ. Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από την τελετή παράδοσης της προεδρίας στη Σόφια.

Οι πρώτες συζητήσεις για την Πολωνία θα πραγματοποιηθούν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον Φεβρουάριο, όπου ο στόχος είναι «η έναρξη διαλόγου και η ανάλυση των θέσεων κάθε χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας».

Πολωνία: Γεφυρώνει τις σχέσεις με την ΕΕ μετά τον ανασχηματισμό

Σε ριζικό ανασχηματισμό προχώρησε ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ενόψει της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες για επαφές με την Κομισιόν σχετικά με την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που νομοθέτησε η Βαρσοβία.

Χθες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εβδομάδες μετά την έναρξη μιας άνευ προηγουμένου πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον της …

«Μπορούμε να πάμε ακόμα παραπέρα ​​από τη βουλγαρική Προεδρία, αν πρόκειται να λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση ή να ψηφίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε φιλόδοξοι. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδικασία και να έχουμε σαφείς τοποθετήσεις από όλες τις χώρες», ανέφερε η πρόεδρος της βουλγαρικής προεδρίας, Λιλιάνα Πάβλοβα.

Τίμερμανς για Πολωνία: Ευθύνη μας η εφαρμογή του κράτους δικαίου

Τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Πολωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση δικαιώματος ψήφου στην ΕΕ, αποφάσισε να δρομολογήσει η Κομισιόν για την άρνηση της χώρας να αποσύρει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ γίνεται επίκληση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης κατά κράτους μέλους.

Η διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας διαρκεί από …

Αναφερόμενος στον τομέα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως στις σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός της χώρας τόνισε:

«Πρέπει να συνεχίσουμε να επιδεινώνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία; Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα από όλο αυτό; Η Τουρκία είναι η νότια πλευρά του ΝΑΤΟ. Εάν επιδεινώσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, θα πρέπει να τροποποιήσουμε τις αμυντικές μας συμφωνίες και τα σχέδια δράσης μας; … Θα ακολουθούμε πάντα την ευρωπαϊκή στάση για την Τουρκία».

Επιπλέον, προειδοποίησε για το γεγονός ότι οποιαδήποτε επιδείνωση θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία να επιτρέψει την είσοδο χιλιάδων μεταναστών προς την Δυτική Ευρώπη, υπενθυμίζοντας τη συμφωνία του 2016 που υπέγραψε ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.

«Τι θα συμβεί αν ξεκινήσουν οι 3 εκατομμύρια μετανάστες να εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας ή της Ελλάδας; Τι είδους σύνορα θα μπορούσαν να σταματήσουν κάτι τέτοιο;».

Αναφορικά με τη Ρωσία, ο Βούλγαρος ηγέτης ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ των κυρώσεων, διότι «μας κρατούν σε εγρήγορση».

Ωστόσο διευκρίνισε ότι: «Αυτό που είπα για την Τουρκία ισχύει και για τη Ρωσία. Είναι καλύτερα να είμαστε ειρηνικοί με τους γείτονές μας. Εμείς ως προεδρεύουσα χώρα μπορούμε μόνο να παρακολουθούμε εάν τηρείται η ατζέντα. Οποιαδήποτε απόφαση που τίθεται στην ημερήσια διάταξη απαιτεί κοινή συναίνεση».

Βουλγαρία: Αίτημα ένταξης στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών

Αίτημα ένταξης στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, γνωστό ως ERM-2, αναμένεται να καταθέσει η Βουλγαρία έως τον Ιούλιο ως ‘προθάλαμο’ για την υιοθέτηση του ευρώ δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βλάντισλαβ Γκοράνοφ.

«Μιλάμε εντατικά με την ΕΚΤ και τα κράτη μέλη. Η στρατηγική μας έγκειται στο ότι θέλουμε να διαβεβαιώσουν ότι είναι πρόθυμοι να δουν θετικά την …

«Μπορούμε να συζητήσουμε πόσο υγιείς είναι οι κυρώσεις και για τις δύο πλευρές. Παρόλα αυτά, το αν θα πρέπει να τις αυξήσουμε, είναι κάτι που θα απαιτήσει πολύ σοβαρή συζήτηση», κατέληξε.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ