Log in

Καραμούζης: Εσχατο μέσο για τις τράπεζες οι πλειστηριασμοί

Τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα περιέγραψε το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. 

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης υπογράμμισε ότι οι συνθήκες βελτιώνονται, η ρευστότητα βελτιώνεται, η διαχείριση των προβληματικών δανείων βελτιώνεται.

Τόνισε ότι οι πλειστηριασμοί είναι το έσχατο μέσο που χρησιμοποιούν οι τράπεζες. «Προσπαθούμε με τους συνεργαζόμενους πελάτες να εξαντλήσουμε όλες τις άλλες δυνατότητες. Δεν είναι ευχάριστο για μας, αλλά είναι και ένα μέσο το οποίο στέλνουμε ένα μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς που έχουν να πληρώσουν και αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ότι πρέπει να μην προσπαθούν να επιρρίψουν το βάρος των δικών τους δανείων στους φορολογούμενους, στους συνεπείς δανειζόμενους, στους καταθέτες και στους λοιπούς πολίτες».

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μια σειρά από προκλήσεις: Τα νέα λογιστικά πρότυπα, την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, τα καλούμενα stress tests. «Ευελπιστούμε και δουλεύουμε πολύ σκληρά, όλα τα Επιτελεία των Τραπεζών, να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις με επιτυχία, ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα μαζί με την ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την εξωτερική βοήθεια, να στέκεται μόνο του ισχυρό και δυνατό, ώστε να επανέλθει στη χρηματοδότηση της οικονομίας που είναι και η βασική μας και κύρια δουλειά», σημείωσε. 

Παυλόπουλος: Εχετε κάνει στο ακέραιο τη δουλειά σας

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, με τη σειρά τους, σημείωσε ότι είναι απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν οι ελληνικές τράπεζες. Ολα τα στοιχεία αυτό δείχνουν, συμπλήρωσε. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε και να μην ξεχνάει κάθε αρμόδιος, ότι το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα πρώτον, τήρησε στο ακέραιο τους κανόνες που του αναλογούσαν στο πλαίσιο όλων των προγραμμάτων ως σήμερα, φυσικά και στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ιδιαίτερα στο μεγάλο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος τον επόμενο καιρό, πόσο συνέβαλαν οι Τράπεζες στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, με μεγάλο κόστος την εποχή εκείνη. Άρα αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, απ’όλους τους υπευθύνους, και ιδίως κατ’ αυτή την περίοδο των stress tests. Και είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - επειδή μέσα στο πλαίσιο του ρόλου της έχει κι εκείνη να κάνει όσα της αναλογούν – επομένως και η Τράπεζα της Ελλάδος, φυσικά, θα είναι στο πλευρό σας.

Αυτή η στήριξη είναι επιβεβλημένη γιατί χρειάζεται αντικειμενική αποτίμηση του τρόπου με τον οποίο έχουν λειτουργήσει οι Ελληνικές Τράπεζες. Πρέπει να στηριχθούν γιατί το αξίζουν να στηριχθούν, όχι επειδή είναι ανάγκη λόγω της καταστάσεως. Έχετε κάνει, όπως είπα, ως τώρα στο ακέραιο την δουλειά σας και είμαι βέβαιος ότι θα την κάνετε και ως το τέλος του Προγράμματος», σημείωσε ο ΠτΔ.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση, η ΕΕΤ εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τους κ.κ. Νικόλαο Καραμούζη, Πρόεδρο Δ.Σ., Γεώργιο Χαντζηνικολάου, Αντιπρόεδρο Δ.Σ., Κώστα Μιχαηλίδη, Αντιπρόεδρο Δ.Σ., Βασίλειο Ράπανο, Αντιπρόεδρο Δ.Σ., Γεώργιο Αρώνη, Πρόεδρο Ε.Ε. και Χαρίκλεια Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέα.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ